Du har fået en helt genial idé. Du har fundet et produkt som ikke allerede bliver solgt i Danmark, men som der klart er et behov for. Produktet skal sælges online, og du skal bare i gang så hurtigt som muligt.
Men hvad skal din webshop hedde? Det skal selvfølgelig være det perfekte domænenavn til netop dit produkt.
I denne artikel får du hjælp til at vælge det perfekte domænenavn, for det er her det hele starter for de fleste, som vil starte en forretning online.
Artiklen er delt op i en række tips og ting du skal tænke over, når du vælger dit domænenavn, og du kan derfor bruge den som en slags tjekliste, når du vælger domænenavnet til din nye onlineforretning.
Lad os bare kaste os ud i det, og tage et kig på nogle af de tekniske overvejelser, du bør gøre dig, når du brainstormer på domænenavne.
Æ, ø og å – går den?
Ja og nej. Teknisk set så fungerer æ ø og å på nettet, men tager man f.eks. domæne.dk, bliver dette til xn--domner-rua.dk, når det læses af en browser.
Det er ikke specielt pænt, og hvis folk vil linke til dig eller dele noget fra din hjemmeside på sociale medier, så kan det godt være, at de studser over det underlige domæne og måske ligefrem undlader at dele det.
Så æ, ø og å fungerer, men kan du undgå det i dit domæne, så gør det.
Er der æ, ø eller å i dit domæne, så køb både det der har f.eks. æ i samt det, hvor æ er er erstattet med ae. Altså domæner.dk og domaener.dk. På den måde kan du viderestille det med æ til det med ae, så det fungerer lige gyldigt hvad folk indtaster i browseren.
Hvad med bindestreger?
Bindestreger fungerer teknisk set fint i domæner, men de kan være svære for folk at huske.
Har du mulighed for at vælge et domæne uden bindestreg, bør du derfor vælge dette, men indeholder drømmedomænet en bindestreg, så kan det godt fungere.
Kort er godt
Kort er godt, og det gælder også dit domænenavn. Lange domænenavne er svære at huske og ikke mindst markedsføre, og derfor bør du vælge et så kort domænenavn som muligt.
Du kunne f.eks. prøve at tænke i to stavelser. Kigger man på mange af de helt store brands, så er deres navne typisk ikke mere end to stavelser. Og det er der en grund til – de er lette at huske og ikke mindst skrive i en browser, hvis man vil besøge deres hjemmeside.
Her er et par eksempler:
- eBay
- Skoda
- Volvo
- YouTube
- Skype
- Samsung
- Sony
Man kunne blive ved.
Undgå at binde dig i navnet
Ja og hvad betyder det så lige? Det betyder helt konkret, at et domænenavn godt kan låse dig til et bestemt produkt eller service, hvis det indgår i selve navnet.
Har du f.eks. valgt domænet billigbukser.dk, ja så forventer folk, at der på din shop kan købes billige bukser. Vil du en dag sælge busker, som er lidt dyrere eller ligefrem også sælge andet end bukser, så er domænenavnet ikke specielt heldigt, og det kan være svært at udvide med nye produkter, uden det virker malplaceret.
Hvis du er 100% sikker på, at du udelukkende skal sælge billige bukser, så er der ikke noget galt med domænet billigebukser.dk, men er du det mindste i tvivl, bør du vælge noget mere bredt.
Hvad med SEO?
Selvom vi i dag skriver 2020, så er der stadig en lille værdi i at have de vigtigste søgeord i dit domænenavn. Hvis vi igen tager eksemplet ovenfor, så vil det SEO-mæssigt give mening at have domænet billigbusker.dk, hvis du vil rangere på ”billig busker” i Google, og det er dit primære fokus.
Det strider lidt imod det her med at låse sig i domænenavnet, men i nogle tilfælde giver det god mening at vælge et domænenavn ud fra den seo-værdi, det kan give.
Skal det være .com?
Endelsen på dit domæne siger noget om, hvor dit fokus er. Er du international eller fokuseret omkring det danske marked?
Er dit produkt international eller har du planer om, at det skal være det på et tidspunkt, så kan det give god mening at vælge et .com fra start.
Navnet og endelsen skal dog også passe sammen, og man kan måske godt argumentere for at billigbukser.com virker lidt underligt, hvorimod dkpants.com fungerer bedre.
Ellers er ”reglen”, at hvis du sælger på det danske marked til danskere og din side er på dansk, så skal du vælge .dk endelsen.
Arbejder du med it, måske udvikler du apps, så kan .io også gå an.
Sådan køber du domænet
Der findes rigtig mange steder, hvor du kan købe domæner.
I Danmark administreres alle danske domæner (.dk) igennem DK-Hostmaster, men du kan ikke købe .dk domæner direkte hos dem.
I stedet skal du købe det igennem en af deres forhandlere, og dem er der mange af.
Typisk køber du dit domæne sammen med et webhotel, og det er typisk også hos webhoteludbyderne, at du kan købe dit domæne.
Det er dog forskelligt, hvad de forskellige forhandlere af domæner tager for domænerne, og derfor kan det ofte give god mening at bruge en domæne-søger som denne, hvor du kan søge på et domæne og se prisen på det hos flere udbydere. På den måde kan du vælge den udbyder, der tilbyder dig domænet billigst.
En lille ting du bør huske på er, at du faktisk ikke ejer et domæne, du lejer det på ubestemt tid, og det er derfor som sådan kun dit, så længe du husker at forny det hvert år.
Hvad nu, hvis domænet ikke er ledigt?
Hvis dit drømmedomæne ikke er ledigt, så har du et par muligheder
Skriv og spørg, om du må overtage domænet
Hvis domænet allerede er taget, kan du kontakte den nuværende lejer og spørge, om du må købe domænet
Hvis der er en aktiv side på domænet, kan du typisk finde kontaktoplysninger herpå. Hvis domænet ikke er aktivt, og der ikke findes noget, når du besøger det, kan du i stedet slå det op på en whois-service, som f.eks. whois fra domaintools, hvor du kan være heldig at finde kontaktoplysninger på registranten.
Når du kontakter den nuværende lejer, bør du være en smule strategisk. Undlad at præsentere dig som en større virksomhed, da du ellers risikerer at prisen sættes herefter. Prøv i stedet at kontakte dem og spørge om du ikke godt må overtage domænet, fordi du f.eks. skal bruge den til en simpel hobbyhjemmeside.
Hvis du er heldig, får du domænet gratis eller til en symbolsk pris. Det er kun hvis sælgeren lugter, at du muligvis vil/kan betale en del for domænet, at du risikerer at blive præsenteret for en høj pris for at overtage det.
Skriv dig på venteliste til domænet
På danske .dk domæner er det muligt at skrive dig på venteliste, således at når (og hvis) domænet bliver ledigt, så står du først i køen til at overtage det.
At vente på at et domæne bliver ledigt er dog ikke særligt belejligt, når man netop skal i gang med sit projekt, og derfor kan man evt. blot skrive sig op til det domæne, som desværre ikke er ledig og så vælge noget andet. Den dag ”det gode” domæne bliver ledigt, kan man så vurdere, om det giver mening at skifte til det i stedet.
0 kommentarer