Mulighederne er nærmest uendelige, når man står over for valget om, hvilket tema man skal vælge til sin hjemmeside i WordPress. Det kan virke meget uoverskueligt. Hvad bør man gå efter? Skal man gå efter et minimalistisk og meget simpelt tema, som sikrer overskuelighed for dig, når du skal designe og bygge hjemmesiden op, og for brugerne, når de besøger hjemmesiden og gerne skal præsenteres for en overskuelig lettilgængelig brugeroplevelse?
Som med så mange andre ting vil dit valg naturligvis afhænge af dine behov. Både i forhold til, hvad dit behov er lige nu og her, men måske lige så vigtigt, hvad dit behov kan tænkes at blive på længere sigt.
Hvor kan jeg finde de bedste WordPress temaer?
På WordPress’ egen hjemmeside kan du finde en lang række gratis WordPress temaer, og her vil langt de fleste med garanti kunne finde et tema, der tilfredsstiller deres behov. Her finder du nemlig knap 4000 WordPress temaer at vælge imellem.
Ønsker du et endnu større udvalg, så kan du med fordel tage et kig på det ekstremt brede udvalg hos ThemeForest. Her kan du ligeledes filtrere søgningen ud fra funktioner, typer, brancher, pris, rating, kompatibilitet med page builders som Elementor, WPBakery og meget andet.
Også TemplateMonster kan nævnes som et sted med et bredt udvalg af WordPress-temaer.
Tjekliste til valg af WordPress tema
Jeg vil her gennemgå en række punkter, som du med fordel kan overveje, når du skal vælge et WordPress tema til dit website.
Tænk på behov nu og i fremtiden
Tænk over, hvilke features du bare er nødt til at have, og hvilke du kan leve uden.
Med de tidligere nævnte hjemmesider, hvor du kan søge efter temaer, kan du filtrere temaerne efter funktioner, herunder f.eks. om temaets design er opbygget i et grid layout, med sidebar eller i kolonner. Du kan også filtrere på forskellige menutyper og på, hvilke brancher teamet er skabt til.
Det er altid godt at tænke “less is more”. Jo færre overflødige funktioner dit tema har, jo bedre. Det kan selvfølgelig være rart at have et tema med et væld af smarte funktioner, så du er godt dækket ind, hvis du i fremtiden skulle få brug for at gøre brug af disse. Men man skal bare også huske på, at de mange ekstra funktioner kan være med til at forværre din hjemmesides performance og page speed. Det ønsker du ikke, da det kan have konsekevenser for SEO og dine muligheder for at ranke i søgeresultaterne.
Vælg et enkelt WordPress tema
Det kan lyde så banalt, og det er det måske også, men ikke desto mindre er det vigtigt at huske på.
Find et tema, der fremfor alt er simpelt. Ofte kan du se en demopræsentation af temaet, der viser, hvordan en hjemmeside vil komme til at se ud med temaet. Det giver dig en meget god indikation af, om temaet er overskueligt for både dig og for brugeren, der besøger sitet.
Så sørg for at vælge et enkelt WordPress tema. Det er måske det bedste grundlag, du kan få at bygge på.
Bedste WordPress tema til hastighed
Det her hænger også lidt sammen med førnævnte vigtighed af at vælge et simpelt tema. Selvom du finder et tema, der umiddelbart ser meget flot ud, når du kigger på designet, så er det ikke sikkert, at det ser lige så godt ud, når man kigger under motorhjelmen. Her kan der nemlig sagtens være en masse rodet kode, som ikke er bygget ordentligt og overskueligt op. Det kan have betydning for din hjemmesides SEO-potentiale. Det kan også resultere i et langsommere website. Der findes flere forskellige temaer, der slår sig op på at være bygget med fokus på hastighed. Èt af dem er Astra, der brander sig som værende “The Fastest, Lightweight, and Highly Customizable WordPress Theme”.
På hjemmesiden Kinsta finder du ligeledes en meget udførlig oversigt over de hurtigste WordPress temaer.
Du kan også med fordel læse mere om WordPress hastighedsoptimering, hvis du har lyst.
Responsivt og mobilvenligt WordPress tema
Punktet her er overflødigt at nævne, tænker du måske.
For her i år 2021 er alle WordPress temaer per definition responsive og tilpasset mobile enheder som standard. Derfor kan det virke unødvendigt at nævne, at du skal tænke mobilvenlighed ind i dit valg af tema. Men selvom alle temaer som standard er responsive, så er det bare ikke alle temaer, der implementerer og udfører dette lige godt.
Så sørg for at prøve dit nye tema af på din smartphone og naviger rundt på sitet, så du er helt sikker på, at det føles brugervenligt – også på mobilen.
Mobiltrafik æder en større og større del af kagen af al trafik på internettet hvert eneste år. Og i de kommende år vil den udvikling kun fortsætte i samme retning.
Tænk page builders – vælg altid et WordPress Tema med en god page builder
Når vi snakker page builders til WordPress, er der tale om et plugin, der hjælper dig med at designe og opbygge hjemmesiden ved hjælp af drag and drop funktion.
Mange WordPress temaer kommer med en page builder præinstalleret.
Det er værd at lægge mærke til, om der med det tema, du har udset dig, er præinstalleret en page builder. Og hvis der ikke er det, så bør du tjekke, hvilke page builders temaet er kompatibel med. Foretrækker du eksempelvis at bygge hjemmesider med den page builder, der hedder Elementor, så vil du selvsagt foretrække et tema, der understøtter Elementor.
Support og opdateringer er vigtigt, nåt du vælger WordPress tema
Som jeg også vil komme ind på senere her i artiklen, så har de gratis WordPress temaer en åbenlys ulempe ved, at du ikke er garanteret muligheden for, at få support og hjælp af dem, der har udviklet temaet. Du kan være heldig at finde gratis temaer, hvor der ydes support, men chancen for at du kan få hjælp er større, hvis du vælger et kvalitetstema, der koster penge.
Så hvis du roder for meget rundt i koden i dit gratis WordPress tema og sitet går ned, så er der altså sjældent hjælp at hente hos folkene, der står bag temaet. Så må du enten selv finde en løsning eller hyre en WordPress designer eller udvikler til at løse problemet.
Prøv det af!
Er der tale om gratis temaer, er der intet til hinder for, at du prøver et par forskellige temaer af, før du træffer et valg. Installer et par gratis temaer og se, om det føles naturligt for dig at arbejde med det pågældende tema. Giver det mening for den hjemmeside, du påtænker at opbygge? Har temaet de designmæssige funktioner og muligheder, som du behøver?
Brug evt. også et plugin som Theme Check, der kan undersøge for dig, om temaet lever op til de seneste standarder og best practices, når det kommer til WordPress temaer.
Er det nok med et gratis WordPress tema, eller bør jeg betale for et?
For mange vil det være mere end nok med et gratis WordPress tema. Især hvis man ikke har det store behov og blot ønsker at kunne komme hurtigt i gang med at sætte en blog eller simpel hjemmeside op uden de store omkostninger.
Der kan dog være problemer forbundet med at begrænse sig til et gratis WordPress tema.
Selve opbygningen og kodningen af et gratis tema kan til tider være mangelfuld og rodet. Et gratis tema bliver måske heller ikke opdateret med de seneste sikkerhedsfunktioner, som et betalt tema til gengæld ofte vil. Manglende support kan også være et problem med et gratis WordPress tema.
Et tema, der koster penge, koster netop penge, fordi der ofte sidder folk og arbejder kontinuerligt på temaet og sørger for at opdatere det jævnligt. Der bliver løbende tilføjet nye funktioner og opdateringer, som gør temaet sikkert og forhindrer hackerangreb.
Flere betalte WordPress temaer har meget udførlige beskrivelser, guides og FAQ’er samt supportmuligheder, hvor du f.eks. får op til 1 års gratis support via email.
Så hvad er det vigtigste at tænke over, når man skal vælge et tema til sit WordPress website?
Noget af det allervigtigste er simplicitet og hastighed. Vælger du et tema, som allerede fra starten af er bygget med fokus på page speed og simplicitet, så har du allerede skabt et fornuftigt fundament for en ny WordPress hjemmeside. Det kunne eksempelvis være tidligere nævnte Astra, der netop markedsfører sig på det simple og hastigheden.
Er det vigtigt for dig at kunne customize en hel masse, uden at du behøver at installere en hel masse plugins, så kunne en fornuftig og komplet løsning være Divi Theme by Elegant Themes. Divi er en utrolig populær page builder og muligvis den, allerflest WordPress-hjemmesider gør brug af til at designe og opbygge hjemmesider, uden at man behøver at kunne kode eller installere en masse overflødige plugins.
Det kedelige svar på spørgsmålet om, hvilket tema man bør vælge, er som nævnt i starten, at det kommer an på, hvilke behov man har. Jeg håber dog, at du her i artiklen er blevet klogere på, hvilke temaer du kan kigge mod, når du har klarlagt, hvilke behov du har til din hjemmesides nye WordPress tema.
0 kommentarer