Selve WordPress er gratis, og der findes en lang række plugins og temaer, som du ligeledes kan downloade kvit og frit. Alligevel kan der være omkostninger forbundet med WordPress. Herunder kan du læse mere om, hvilke aspekter af WordPress der er gratis – og hvilke, der ikke er.
WordPress er open source, hvilket betyder, at det er gratis. Alle har mulighed for at downloade og installere WordPress, uden det koster en krone. Det betyder dog ikke altid, at du kan bygge en hjemmeside i WordPress, uden det har omkostninger.
Selve WordPress er gratis, og det vil det altid være. Faktisk er det gratis i mere end én forstand – eksempelvis har alle mulighed for at redigere og udvide WordPress, som de ønsker. Open source betyder, at kildekoden ligger frit tilgængeligt, så alle har mulighed for at bidrage til udviklingen af WordPress, og det har en række fordele.
Hvad betyder det, at WordPress er gratis?
WordPress er udgivet under det, der kaldes for GNU General Public License – eller GNU, som licensen forkortes. Det betyder som nævnt, at alle, der har en interesse i det, har mulighed for at downloade, redigere og ændre i koden. Det er endda tilladt sælge koden, så længe den frigives under GPL-licensen.
Selvom softwaren er gratis, kan du alligevel ende med at skulle betale, når du anvender WordPress. Der kan eksempelvis være omkostninger forbundet med hosting, hvis du køber et webhotel, hvor WordPress installeres.
Herudover kan der være omkostninger ved følgende:
- Domæne
- Plugins
- Temaer
- Vedligeholdelse
- Support
- Design
- Udvikling
Kan man bygge en gratis WordPress-hjemmeside?
Hvis du ønsker en WordPress-hjemmeside på et .dk-domæne, skal du betale for både domænet og hosting. Det kan koste alt fra 10 kr. om måneden til flere tusinde, afhængigt af hvor omfattende en hjemmeside, der er tale om, samt hvilket behov du har for sikkerhed.
Der er dog også mulighed for at bygge en professionel WordPress hjemmeside, uden det koster dig noget. På WordPress.com har du mulighed for at tilmelde dig en gratis WordPress-plan. Her kommer din hjemmeside til at hedde domæne.wordpress.com, og det koster ikke noget.
WordPress.com ejes og drives af Automattic, der ofte krediteres som virksomheden bag WordPress. De tilbyder også andre hostingløsninger, der koster penge, men her får du i de fleste tilfælde mere ud af at købe domæne og hosting hos en anden udbyder.
Når du vælger en gratis løsning gennem WordPress.com, skal du dog være opmærksom på, at du er begrænset af platformen. Du får ikke lige så mange muligheder, som hvis du selv downloader og installerer WordPress på dit eget domæne.
Begrænsninger med en gratis WordPress.com-løsning:
- Begrænset antal temaer, du kan installere
- Annoncer på din hjemmeside
- Du kan ikke selv vælge domæne
Hvis du blot skal bruge din WordPress-hjemmeside som en simpel blog eller et hobbyprojekt, kan det være en udemærket løsning, men du løber hurtigt panden mod muren, hvis du planlægger at anvende det til en professionel hjemmeside.
Af samme årsag er det ofte en bedre løsning at vælge et billigt webhotel og købe et unikt domæne til din WordPress-hjemmeside. Det vil fremstå mere professionelt, og du vil ikke være begrænset i forhold til hvilke temaer og plugins, du kan installere.
Gratis WordPress-plugins
Der findes et utal af gratis plugins, som du kan installere på din WordPress-hjemmeside. Hvis du ønsker at udvide din hjemmeside med en kontaktformular, kan du downloade og installere Gravity Forms, Contact Form 7, Ninja Forms eller et lignende plugin.
De er alle gratis, men du har typisk også mulighed for at tilkøbe en premium udgave, hvis du ønsker avancerede features, som ikke er inkluderet i gratis-udgaven. Det samme gør sig gældende med stort set alle andre typer af plugins til WordPress.
Mange af de gratis plugins, du kan finde, er ganske fornuftige, men det kan i visse tilfælde være en god idé at vælge et betalt plugin. De bliver opdateret oftere, så der ikke er nogen sikkerhedsbrister forbundet med at bruge dem.
Hvis du anvender et gratis plugin, som ikke bliver opdateret, kan du risikere, at hackere får lettere ved at angribe dit site. Du kan også risikere, at plugin’et får din hjemmeside til at gå ned, hvis det ikke er kompatibelt med den nyeste version af WordPress.
Gratis WordPress-temaer
Du kan finde gratis WordPress-temaer på WordPress.org. Der er masser af forskellige temaer at vælge mellem, men hvis du ønsker en avanceret page builder eller et unikt tema, som er nemt at redigere, vil de ofte koste penge.
De mest populære gratis WordPress-temaer:
- Astra
- Hello Elementor
- OceanWP
- Neve
- GeneratePress
- Hestia
- Colibri WP
Mange af ovenstående temaer findes også i en premium-udgave, som du skal betale for. Du kan dog komme langt med et gratis tema, hvis du vælger det rigtige. Hvis du endnu ikke har fundet et tema, som matcher dit behov, kan det betale sig at installere et par forskellige, som du kan teste, før du vælger.
Skal jeg hjælpe dig med din WordPress-hjemmeside?
Jeg har mere end 10 års erfaring med WordPress, og jeg er ekspert indenfor webdesign, konverteringsoptimering og online markedsføring. Det betyder, at jeg kan hjælpe dig med stort set alt indenfor WordPress.
Uanset, om du ønsker en professionel WordPress-hjemmeside, som designes fra bunden, eller du har brug for hjælp til drift og vedligeholdelse, designoptimering, markedsføring, hastighedsoptimering eller øvrige WordPress-relaterede opgaver, er du velkommen til at kontakte mig.
Ring til mig på (+45) 30 63 31 11 eller hej@nicolaisoerensen.dk, så tager vi en snak omkring dit specifikke behov. Jeg giver altid et indledende prisestimat, som du kan forholde dig til, før jeg udarbejder et eventuelt tilbud til dig.
0 kommentarer