Hvis du overvejer at starte en webshop, er du garanteret stødt på både WooCommerce og Shopify. Det er vigtigt, at du vælger det rigtige system, men hvilket er egentligt bedst af de to systemer? Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge WooCommerce eller Shopify, bør du læse med herunder, hvor du får indblik i fordele og ulemper ved begge systemer.
Når du skal etablere en webshop, er det vigtigt, at du vælger det rigtige system til at starte med, da det er besværligt at migrere til et nyt system på et senere tidspunkt. Der findes mange forskellige systemer til webshops, men de to mest populære til små og mellemstore webshops er WooCommerce og Shopify.
Det kan være afgørende for din forretning, hvilket system du vælger. Når det er sagt, er der ikke et system, der er bedre end det andet, da det afhænger af dit specifikke behov. Herunder kan du læse mere om fordele og ulemper ved både WooCommerce og Shopify.
Hvad er Shopify?
Shopify er en hosted løsning, hvilket betyder, at Shopify er en alt-i-én-løsning, der samtidig fungerer som webhotel og hoster dit domæne. Det er således Shopify, der tager sig af alt fra hosting og caching til opdateringer og sikkerhed.
Det er nemt at oprette en Shopify-webshop, ligesom du nemt administrerer din lagerbeholdning, opretter produkter og har kontrol over din lagerbeholdning via et brugervenligt kontrolpanel. Du har således det hele samlet på ét sted.
Som nævnt, er Shopify er en all-inclusive løsning, hvorfor du ikke er afhængig af tredjeparts-plugins og lignende. Til gengæld koster det et månedligt gebyr at anvende Shopify, og du kan vælge mellem flere forskellige pakker, der varierer i pris.
Hvad er WooCommerce?
WooCommerce er en open source udvidelse til WordPress. Teknisk set er det et plugin, som du installerer på din WordPress-løsning, hvorefter du får adgang til en række funktioner, som gør, at du kan bygge en professionel webshop.
Både WordPress og WooCommerce er open source, hvorfor alle har mulighed for at udvikle plugins, som du kan installere. Det betyder samtidig, at du kan ændre i kildekoden og tilpasse din løsning, så den matcher lige præcis din forretning.
Der findes et væld af forskellige temaer, som du kan basere din WooCommerce-løsning på. Du kan enten vælge at bruge en avanceret page builder, hvor du har stor designfrihed, eller du kan vælge en mindre fleksibel løsning og basere den på et tema.
Hvad skal jeg overveje, før jeg vælger webshop-system?
Før du beslutter dig for, om du skal vælge WooCommerce eller Shopify, er det vigtigt, at du har gjort dig en række overvejelser. Herunder følger en liste over nogle af de faktorer, der har indflydelse på, hvilket system du skal vælge.
- Pris: Er prisen afgørende for, hvilket system du vælger?
- Brugervenlighed: Hvor nemt skal det være at administrere din shop?
- Størrelse: Hvor mange produkter skal din shop have?
- Integrationer: Skal webshoppen integreres med andre systemer?
- Udvidelse: Skal det være nemt at skalere din webshop?
Disse punkter et udelukkende eksempler på nogle af de overvejelser, du bør gøre dig, før du låser dig fast på enten WooCommerce eller Shopify. Hvis du har særlige krav til systemet, bør du desuden undersøge, om webshoppen matcher disse.
WooCommerce vs Shopify – Brugervenlighed
Hvis du er på udkig efter det mest brugervenlige CMS til webshops, vil Shopify formentlig være dit foretrukne valg. Shopify er skræddersyet til webshops, hvorfor du ikke har en masse overflødige funktioner, som ikke relaterer sig til e-commerce.
Dermed ikke sagt, at WooCommerce ikke er brugervenligt, men da det er en udvidelse til WordPress, får du en lang række funktioner, som du ikke har behov for, når du driver webshop. Det betyder også, at Shopify har en mere strømlinet brugerflade.
Shopifys brugerflade er både nem og overskuelig, og det er intuitivt at administrere din webshop – eksempelvis når du skal oprette nye produkter, ændre i tekster eller uploade nye billeder. Alt det overflødige er fjernet, så du kun har de muligheder, du har behov for.
Hvis du ikke har erfaring med WordPress i forvejen, er WooCommerce sværere at lære at kende. Det er samtidig mere besværligt at administrere dine produkter, hvis du eksempelvis skal have produktvarianter, ligesom du selv skal stå for at opdatere systemet, hvilket sker automatisk i Shopify.
WooCommerce vs Shopify – Checkout
En af ‘ulemperne’ ved Shopify er, at du ikke kan ændre i checkout-flowet eller ‘kassen’. I mange tilfælde vil det dog være en fordel, da det er et gennemtestet og optimeret checkout-flow, som er baseret på statistik fra mange tusinde webshops.
Det er derfor ikke som sådan en ulempe, da du altid er sikret, at checkout-flowet virker, samt at det konstant optimeres med henblik på at sikre dig flest mulige salg. Samtidig er det ikke låst i den forstand, at du ikke kan tilpasse det.
Du har eksempelvis mulighed for at ændre i farver samt at fjerne og tilføje felter efter behov. På den måde kan du tilpasse din kasse, så den matcher dit konkrete behov, uden du dog har mulighed for at ændre i selve layoutet.
Med WooCommerce kan du opsætte din kasse, som du ønsker det. Du har mulighed for at programmere det fra bunden, så det ser ud, nøjagtigt som du vil have det. Vælger du et tema, vil du typisk være mere låst i forhold til udseendet, medmindre du ændrer i koden.
Til gengæld er det ikke altid den bedste løsning at have mulighed for at ændre i alle elementer. Hvis noget går galt, er det dig selv, der skal stå for at ordne det, da der ikke er nogen support inkluderet i WooCommerce.
WooCommerce vs Shopify – Integrationer
Du har mulighed for at udvide både WooCommerce og Shopify med plugins og apps. De kan tilføje ekstra funktioner til din webshop, så den er tilpasset dit eller dine kunders behov. I WordPress kaldes integrationerne for plugins, mens de i Shopify hedder apps.
Begge systemer har en integreret ‘markedsplads’, hvor du har mulighed for at installere enten gratis eller betale plugins/apps. Disse fungerer nogenlunde på samme måde som App Store eller Google Play, hvor du kan søge efter specifikke udvidelser.
Systemerne adskiller sig alligevel fra hinanden, da WooCommerce er open source, hvorfor alle har mulighed for at udvikle plugins. Der er således ingen garanti for, at de fungerer eller vedligeholdes løbende, i takt med at WordPress opdateres.
Samtidig skal du selv sørge for at opdatere dine plugins, når der er en ny version. Dette bliver som udgangspunkt gjort automatisk, når du anvender Shopify, da det er en hosted løsning. Du skal derfor ikke bekymre dig om sikkerhedshuller eller lignende.
WooCommerce vs Shopify – Support
En af de helt klare fordele ved at vælge Shopify er, at de har en fremragende support, hvor du kan få hjælp 24 timer i døgnet. Supporten er inkluderet i prisen, når du vælger Shopify, hvorfor du altid er garanteret hurtig og pålidelig support, når du render ind i udfordringer.
Vælger du WooCommerce, er du typisk overladt til dig selv. Der er ingen support, da systemet er gratis at anvende, og du skal derfor løse eventuelle udfordringer selv. Det kan være en udfordring, hvis du ikke har erfaring med systemet.
Alligevel vil du typisk kunne få support, hvis du vælger et premium tema fra eksempelvis Themeforest.net. Der findes ligeledes et brugerdrevet supportforum, hvor du kan få svar på langt de fleste spørgsmål, der relaterer sig til WordPress og WooCommerce.
Herudover findes findes der adskillige guides og tutorials på YouTube og rundt omkring på nettet, hvor du kan få svar på de fleste spørgsmål, ligesom der også er Facebook-grupper, hvor du kan få hjælp af andre i samme situation som dig.
Du skal derfor være en smule mere teknisk anlagt, hvis du skal løse de udfordringer, der opstår med WooCommerce. Af samme årsag vil Shopify formentlig være at foretrække, hvis du ønsker det mest brugervenlige system, og ikke har noget imod, at det koster et månedligt gebyr.
WooCommerce vs Shopify – Pris
WooCommerce er open-source, hvorfor det ligger frit tilgængeligt. Du skal udelukkende betale for hosting, når du driver en WooCommerce-webshop. Til gengæld vil der ofte være udgifter til plugins, temaer og eventuelt en serviceaftale hos et webbureau eller freelancer.
Shopify er en hosted løsning, hvorfor det koster et månedligt gebyr. Du kan vælge mellem flere forskellige pakker, og den billigste starter fra 29 dollar om måneden. Hvis du ønsker et personligt domæne, skal du betale yderligere 14 dollar om måneden.
Samtidig er det værd at vide, at Shopify desuden tager et transaktionsgebyr. Du kan læse mere om Shopifys transaktionsgebyrer her. WooCommerce er gratis, og de gebyrer, du betaler, afhænger derfor af en betalingsløsning, du vælger til din webshop.
Konklusion: Skal jeg vælge WooCommerce eller Shopify?
Det er vanskeligt at give et specifikt svar på, om du skal vælge WooCommerce eller Shopify, da der er stor forskel på de to systemer. Dit valg bør derfor afhænge af, om du ønsker en skræddersyet webshop med mulighed for at installere mange tusinde plugins, eller om du ønsker en strømlinet og brugervenlig løsning, hvor du er en smule mere begrænset.
WooCommerce egner sig bedst til dig, der har gode it-kompetencer og ikke har noget imod at opdatere og vedligeholde systemet på egen hånd. Ønsker du en nem og ubesværet løsning, hvor du kun skal koncentrere dig om din forretning og slippe for det tekniske bøvl, bør du vælge Shopify.
0 kommentarer