Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge WordPress eller Wix til din nye hjemmeside? Der er stor forskel på de to platforme, og herunder kan du læse mere om fordele og ulemper ved begge. Når du er nået til vejs ende, vil du have en klar idé om, hvilket CMS du skal vælge til din nye hjemmeside.
Der findes mange forskellige platforme, du kan basere din nye hjemmeside på – og to af de mest udbredte er WordPress og Wix. Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge WordPress eller Wix, bør du læse med herunder.
I denne artikel får du en introduktion til både WordPress og Wix, samt hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte CMS’er. Når du er færdig med at læse artiklen, vil du have en klar idé om, hvilken platform der egner sig bedst til netop dit behov.
Hvad er WordPress?
WordPress er verdens mest populære og udbredte CMS. Omkring 40% af alle hjemmesider i verden er baseret på WordPress, hvilket vidner om, at det er en fleksibel og brugervenlig platform, som kan bygge alt fra simple blogs til komplekse og avancerede hjemmesider.
WordPress er nemt at anvende, og der findes adskillige muligheder for at bygge en skræddersyet hjemmeside. Du kan enten vælge at basere din hjemmeside på en skabelon, en page builder eller at kode den fra bunden.
Du har således stor frihed til at vælge den løsning, der egner sig bedst til lige netop dit behov. Hvis du ikke er hverken teknisk anlagt eller har en æstetisk sans, kan det være en fordel at vælge et tema, hvor du blot skal udskifte billeder og tekst.
Ønsker du en skræddersyet hjemmeside, bør du i stedet væge en page builder eller at få udviklet din WordPress-hjemmeside fra bunden. Mulighederne er mange, og du kan bygge stort set alle former for hjemmesider med WordPress.
WordPress er samtidig open source, hvilket betyder, at det ikke koster noget at bruge systemet. Til gengæld vil der som regel være udgifter forbundet med hosting, design, plugins og lignende, men i princippet vil du kunne bygge en hjemmeside med WordPress, uden det koster dig en krone.
Hvad er Wix?
Wix er ligeledes blandt de førende gratis CMS’er til hjemmesider. Platformen har
Her kan du oprette et gratis abonnement, hvor du kan bygge en hjemmeside, uden det koster dig en krone. Der er dog væsentlige ulemper forbundet med systemet, da det er en hostet løsning.
Det betyder blandt andet, at din hjemmeside vil ligge på brugernavn.wix.com/domæne, hvis du vælger den gratis løsning. Samtidig vil der blive vist reklamer på hjemmesiden, som du ikke har nogen kontrol over.
Du har dog mulighed for at købe et abonnement på Wix, hvor du kan vælge et personligt domæne og slippe for reklamer. Du kan på nuværende tidspunkt vælge mellem fem forskellige abonnementer, som hver især giver dig mulighed for at tilføje og fjerne specifikke funktioner.
WordPress eller Wix: Brugervenlighed
Hvis du ikke har nogen erfaring med at designe og opsætte hjemmesider, er Wix klart det nemmeste og hurtigste valg. Her har du mulighed for at opsætte et tema med et par klik, hvorefter du blot skal ændre i de forskellige elementer.
Det er en nem og brugervenlig løsning, men den har også en række begrænsninger, da den ikke er lige så fleksibel som WordPress. Det er derfor en oplagt mulighed, hvis du blot skal have et hurtigt og simpelt website til din nyopstartede viksomhed.
Det betyder imidlertid ikke, at WordPress er kompliceret at bruge. WordPress er langt mere fleksibelt, og selvom læringskurven er en smule mere stejl, vil du forholdvist nemt komme til at bygge din egen hjemmeside – og du vil ikke være begrænset af funktionalitet på samme måde som med en Wix-hjemmeside.
WordPress eller Wix: Fleksibilitet
Som nævnt, er WordPress langt mere fleksibelt end Wix. WordPress er open source, hvorfor alle har mulighed for at udgive plugins og temaer, som du kan installere på din hjemmeside. Det betyder, at du kan tilføje avanceret funktionalitet, selvom du ikke er udvikler.
Vælger du Wix, er du begrænset af de tilføjelser, du finder i deres App Market. Det er ikke alle, der kan tilføje apps til Wix, hvorfor du har et begrænset udvalg, du kan installere – og flere af udvidelserne koster et månedlige abonnement, hvorfor du hurtigt ender med en dyr løsning, selvom Wix i princippet er gratis.
Hvis du skal have bygget en professionel hjemmeside, hvor du ikke er begrænset af den indbyggede funktionalitet, er det derfor oplagt at vælge WordPress. Her findes mange tusinde plugins, som du kan installere – og mange af dem koster ikke noget.
WordPress eller Wix: Design
Når det kommer til design, er WordPress klart den bedste løsning. Her kan du skræddersy din hjemmeside, så den passer til lige netop din virksomhed. Du kan enten vælge at tage udgangspunkt i en skabelon, opsætte din hjemmeside med en page builder eller at få den udviklet fra bunden.
Du er stort set ubegrænset i forhold til design, men du vil typisk skulle involvere en webdesigner eller udvikler til at opsætte din hjemmeside, hvis designet skal skræddersyes til din virksomhed. Du kan dog sagtens starte med en gratis skabelon, som du efterfølgende kan redigere i.
Hvis du vælger Wix, kan du udelukkende tage udgangspunkt i en skabelon. Til gengæld er der utroligt mange skabeloner at vælge mellem, og du kan med stor sandsynlighed finde én, der matcher det udtryk, du ønsker.
Du har dog ikke mulighed for at vælge en ny skabelon, når først du har opsat din hjemmeside. Det betyder, at du enten er låst til den samme skabelon, eller at du skal starte helt forfra. Du bør derfor tænke dig grundigt om, før du vælger skabelon.
WordPress eller Wix: Pris
Det er muligt at bygge hjemmesider med både WordPress og Wix, uden det koster dig en krone. Du vil dog typisk ende med at betale alligevel, medmindre du blot ønsker en simpel hjemmeside, som ikke har sit eget domæne.
Vælger du Wix, vil du typisk skulle betale et månedligt abonnement, som gør det muligt at tilgå din hjemmeside på dit eget domæne samt fjerne reklamer. Her skal du som minimum vælge deres Combo-pakke, som koster 8,5 euro om måneden.
Vælger du WordPress, vil du skulle betale for hosting, hvis du ønsker dit eget domæne. Hos Simply.com koster et webhotel og domæne fra knap 10 kr. om måneden, hvilket er billigere end Wix. WordPress er derfor billigere end Wix, hvis du ønsker dit eget domæne.
WordPress eller Wix: Markedsføring
Som nævnt, er der kun begrænsede muligheder for at tilføje funktionalitet og udvidelser til Wix-hjemmesider. Det betyder blandt andet, at det kan være vanskeligt at tilføje yderligere koder til Wiz – eksempelvis Facebook Pixel, retargeting-værktøjer, nyhedsbreve og lignende.
Med WordPress har du ingen begrænsninger, og du har derfor mulighed for at arbejde med avancerede marketingkampagner på tværs af forskellige platforme. Det skyldes, at du nemt kan tilføje yderligere kode til WordPress, ligesom der findes plugins til alt fra Google Analytics og Facebook Pixel.
Du kan ligeledes opsætte avancerede formularer til indsamling af nyhedsbreve og lignende med WordPress. Hvis du planlægger at bruge din hjemmeside professionelt med henblik på at generere leads eller salg, bør du derfor vælge WordPress.
Konklusion: Skal jeg vælge WordPress eller Wix?
Svaret på ovenstående spørgsmål er, at det kommer helt an på, hvad dit konkrete behov er. Hvis du ønsker en simpel hjemmeside, som du selv kan opsætte uden det store besvær, kan Wix være en udemærket løsning.
I langt de fleste tilfælde vil Wix dog ende med at være en for stor begrænsning, hvis dit behov på sigt ændrer sig. Du er låst af systemet, da der er begrænsede muligheder for at ændre i designet på din hjemmeside, ligesom du kun kan tilføje udvidelser, som ligger i Wix’ App Market.
WordPress vil derfor ofte være den bedste løsning, hvis du ønsker en professionel hjemmeside, som kan udvides i takt med, at din virksomhed udvikler sig. Du har langt større fleksibilitet med WordPress, og du er ikke begrænset i forhold til udvidelser, da alle har mulighed for at udvikle plugins til WordPress.
0 kommentarer