Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge WordPress eller Webflow til din nye hjemmeside? Der er stor forskel på de to systemer, og derfor bør du sætte dig grundigt ind i fordele og ulemper, før du vælger, om du skal bruge WordPress eller Webflow. Herunder kan du læse mere om, hvilket system der er bedst på baggrund af en række parametre.
WordPress er verdens mest udbredte CMS, og flere end 40% af alle hjemmesider i verden er baseret på WordPress. Der kommer dog hele tiden nye systemer til, og ét af de mest populære er Webflow, der på mange måder minder om WordPress – og så alligevel slet ikke.
Webflow er langt mere avanceret, og det er ikke beregnet som CMS, selvom der er mulighed for det. Det er et værktøj til design af komplekse layouts, som primært anvendes af webdesignere, der samtidig har kompetencer indenfor programmering.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal vælge WordPress eller Webflow, bør du læse med herunder. I denne artikel får du en introduktion til begge systemer samt en kort sammenligning af dem på baggrundt af flere forskellige parametre.
Når du er færdig med at læse artiklen, vil du formentlig være klar over, hvilket system du skal vælge til din hjemmeside. Selvom systemerne som udgangspunkt kan flere af de samme ting, er der store forskelle, og de henvender sig til vidt forskellige målgrupper.
Hvad er WordPress?
Som nævnt, er WordPress det mest udbredte CMS i verden. Omkring 40% af alle hjemmesider anvender WordPress som CMS – og det skyldes primært, at det er enormt brugervenligt og fleksibelt. Flere af de største brands i verden anvender af samme årsag WordPress.
WordPress er open source, hvilket betyder, at alle har mulighed for at udvikle plugins og redigere i kildekoden. Samtidig har det den klare fordel, at WordPress er gratis. Du kan således bygge avancerede hjemmesider, uden det koster dig noget.
Alligevel du i de fleste tilfælde skulle betale for hosting, temaer og plugins, når du anvender WordPress. Samtidig kan der være udgifter forbundet med at få udviklet din WordPress hjemmeside, medmindre du vælger at gøre gør det selv.
Du kan enten vælge at tage udgangspunkt i en skabelon, en page builder eller at udvikle din hjemmeside fra bunden, når du anvender WordPress. Samtidig er der en lang række plugins, du kan installere for at tilføje funktionalitet til din hjemmeside.
Mulighederne er mange, og du kan bygge stort set alle former for hjemmesider med WordPress – fra mindre blogs til avancerede og konverteringsoptimerede hjemmesider, der skal generere kunder til din virksomhed.
Hvad er Webflow?
Webflow er et forholdsvist nyt CMS – og så alligevel ikke. Det blev lanceret i 2013, men har de seneste år opnået en stor popularitet, hvilket formentlig også er grunden til, at du læser denne artikel. Webflow minder på mange måder om WordPress, men adskiller sig alligevel på mange parametre.
Hvor WordPress er et decideret CMS, er Webflow mere et designværktøj, der gør det muligt at bygge utroligt avancerede layouts uden at kode det hele fra bunden. Alligevel har du stort set samme muligheder, som hvis du udviklede din hjemmeside fra bunden.
Selvom du har mulighed for at tage udgangspunkt i en skabelon, når du skal opsætte en side i Webflow, henvender systemet sig primært til designere, der ønsker at bygge komplekse layouts fra bunden. Her er ikke tale om en klassisk drag and drop-builder, men et avanceret designværktøj.
Du har stor designfrihed med Webflow, men det er også langt mere avanceret at anvende. Webflow egner sig derfor primært til dig, der er designer, og samtidig har en god forståelse af programmering, men ikke ønsker at kode det hele fra bunden.
WordPress eller Webflow: Brugervenlighed
WordPress er den klare vinder i forhold til brugervenlighed. WordPress er et klassisk CMS, hvor du kan håndtere alle dele af dit website direkte fra kontrolpanelet – også selvom du ikke har forstand på programmering eller nogle særlige it-kompetencer.
Webflow er et avanceret værktøj, som kræver, at du kan en smule programmering, da systemet rent faktisk koder dit design for dig. Det betyder, at koden, der genereres i Webflow, er langt mere ren end den kode, der genereres i WordPress, hvis du anvender en page builder.
WordPress er på alle parametre mere brugervenligt end Webflow, da det er forholdsvist nemt at gå til, uanset om du har erfaring eller ej. Samtidig er der mulighed for at tage udgangspunkt i skabeloner, anvende en page builder eller at få din hjemmeside udviklet fra bunden.
Med Webflow har du kun mulighed for at opsætte din hjemmeside via en avanceret page builder. Det er langt sværere, og det kræver, at du har en god fornemmelse for æstetik, da du skal bygge din side fra bunden.
Du har til gengæld langt flere designmæssige muligheder med Webflow. Du kan bygge utroligt avancerede layouts og animere alle elementer på din hjemmeside, hvilket du ikke har mulighed for med WordPress, medmindre alt bygges fra bunden.
WordPress eller Webflow: Kontrolpanel
WordPress er igen en sikker vinder, når det kommer til kontrolpanelet. Gennem WordPress’ kontrolpanel har du mulighed for at ændre i tekst og billeder på din hjemmeside, uden du skal ændre direkte i designet, afhængigt af hvordan din hjemmeside er opsat.
Med Webflow skal du ændre i de enkelte elementer direkte på websitet via editoren. Det betyder, at det kræver en smule mere teknisk snilde end WordPress, når din hjemmeside skal vedligeholdes, hvorfor du typisk vil skulle involvere en designer i processen.
Samtidig kan du tllføje en lang række plugins til WordPress, som gør det nemmere for dig at vedligeholde din hjemmeside. Webflow har langt færre muligheder for udvidelse, selvom der findes forskellige moduler, du kan koble til din hjemmeside.
WordPress eller Webflow: Design
Som nævnt, er Webflow primært henvendt designere, der ønsker ultimativ designfrihed uden nødvendigvis at skulle lære at programmere. Det er derfor muligt at lave langt mere avancerede layouts med Webflow, hvis man sammenligner med WordPress page buildere.
Det samme gør sig gældende med WordPres, hvis hjemmesiden udvikles fra bunden. Fordelen ved Webflow er altså, at det ikke kræver en udvikler at bygge avancerede layouts. Det er også muligt at anvende en page builder som eksempelvis Divi med WordPress, men de giver dig ikke lige så meget designfrihed.
Spørgsmålet er så, om det er nødvendigt med så stor designfrihed. Medmindre du er professionel designer med forstand på programmering, vil Webflow formentlig blive for avanceret, hvorfor du vil være medre tjent med WordPress.
WordPress eller Webflow: Pris
Prisen på WordPress varierer, afhængigt af hvad du har behov for. I princippet kan du opsætte en gratis WordPress-hjemmeside via WordPress.com, men her er du begrænset af, at der vises reklamer, samt at du ikke kan tilknytte dit eget domæne.
Du kan dog komme langt med WordPress for et ganske sparsomt budget, hvis du vælger at hoste din hjemmeside selv. Ofte vil der dog også være omkostninger til tema, plugins og eventuelt en webdesigner og/eller udvikler, hvis du ikke vil opsætte din hjemmeside selv.
Til gengæld er der ikke noget månedligt gebyr forbundet med selve WordPress, da det er gratis at anvende. Dine udgifter afhænger således af, hvor meget du er villig til at investere i en professionel hjemmeside, der imødekommer dit konkrete behov.
Der findes ligeledes en gratis version af Webflow, men den er meget begrænset, og du vil i princippet ikke kunne bygge en professionel hjemmeside med Webflow, uden du betaler et månedligt gebyr. Priserne varierer afhængigt af dit behov samt størrelsen på dit website.
Hvis du ønsker en simpel hjemmeside med under 25.000 besøgende om måneden, kan du nøjes med Basic-pakken, som koster 12 dollar om måneden. Ønsker du at have et CMS tilknyttet din hjemmeside, skal du som minimum vælge CMS-pakken, som koster fra 16 dollar om måneden.
Webflow er derfor i de fleste tilfælde dyrere en WordPress, men det afhænger af dit specifikke setup. Er du afhængig af mange plugins, der koster et månedligt gebyr, kan WordPress ende med at være en dyrere løsning.
Konklusion: Skal jeg vælge WordPress eller Webflow?
Hvis du ønsker et brugervenligt kontrolpanel, hvor du kan håndtere stort set alle aspekter af din hjemmeside uden at have forstand på programmering, skal du vælge WordPress. Det er intuitivt og nemt at komme i gang med – og så koster det ikke noget, hvilket ligeledes er en fordel.
Samtidig har du mulighed for at udvide din hjemmeside løbende, i takt med at dit behov udvikler sig. Der findes et væld af temaer og plugins, du kan installere, hvis du vil udbygge din hjemmeside med funktionalitet.
Webflow henvender sig til mere avancerede brugere, der ønsker et fuldstændigt skræddersyet website, men ikke ønsker at udvikle det hele fra bunden. Læringskurven er stejl, men du vil til gengæld kunne designe avancerede hjemmesider, som ellers ville kræve en udvikler.
Af samme årsag er WordPress ofte den bedste løsning, hvis du selv vil kunne administrere dit website. WordPress er utroligt brugervenligt, mens Webflow er et langt mere avanceret værktøj, som kan være svært at anvende, medmindre du selv er webdesigner eller udvikler.
0 kommentarer