Hvad er WordPress?

september 28, 2021
Hvad er WordPress?

Er du i tvivl om, hvad WordPress er, så er det kort sagt et CMS (Content Management System), som du kan bruge til at administrere og vedligeholde din hjemmeside. WordPress er det mest populære CMS i verden, hvilket primært skyldes, at det er gratis og samtidig enormt brugervenligt.

Hvad er WordPress?

I princippet er WordPress et kontrolpanel, som du kan installere på din server, hvorefter du har mulighed for at bygge avancerede hjemmesider og webshops. WordPress anvendes på omkring 40% af alle hjemmesider i verden, hvilket gør det til verdens mest udbredte CMS.

Det betyder samtidig, at flere end en fjerdedel af de hjemmesider, du besøger, formentlig er baseret på WordPress, hvilket en klar indikation på WordPress’ enorme popularitet. Systemet blev lanceret som en blog-platform i 2003, og siden har det udviklet sig til at være langt mere avanceret.

WordPress er desuden det, der kaldes for open source. Systemet er licenseret under GPLv2-licensen, hvilket betyder, at alle og enhver har mulighed for at bruge eller ændre i kildekoden, ligesom alle kan udvikle plugins og temaer, som er kompatible med wordPress.

Det betyder samtidig, at WordPress er gratis, hvilket ligeledes har været medvirkende til at etablere CMS’et som det mest populære i verden. Med WordPress har du i princippet mulighed for at bygge en professionel hjemmesiden, uden det koster dig en krone.

Hvad kan WordPress?

WordPress er som nævnt et CMS eller Content Management System. Som navnet antyder, er et CMS et værktøj, som anvendes til at administrere vigtige dele af din hjemmeside – eksempelvis indhold – uden du er nødt til at ændre i koden.

Du kan ændre i tekst, billeder, opbygning og en lang række andre elementer på hjemmesiden direkte i din browser via WordPress’ intuitive kontrolpanel. Du behøver derfor hverken at være udvikler eller at have særlige it-kompetencer for at kunne administrere og vedligeholde din hjemmeside, når du anvender WordPress.

Helt lav praktisk kan WordPress defineres som et kontrolpanel, der installeres på dit domæne, hvorefter det er muligt at bygge og vedligeholde en fuldt funktionel WordPress hjemmeside. Det giver alle, der har interesse i det, mulighed for at opbygge en hjemmeside, som er tilgængelig for enhver.

Hvilke hjemmesider kan man lave med WordPress?

Da WordPress blev lanceret, var det udelukkende beregnet til blogs, men

i dag kan WordPress anvendes til de fleste former for hjemmesider – fra komplekse websites med avanceret funktionalitet til mindre hjemmesider, der ‘bare’ skal fungere som et simpelt visitkort.

I princippet kan du oprette et hvilket som helst website med WordPress, selvom du ikke er udvikler. Der findes et væld af forskellige temaer, plugins og page buildere, som gør, at du kan opsætte komplekse layouts med avanceret funktionalitet, uanset om du kan programmere eller ej.

WordPress kan bl.a. anvendes til:

  • Firmahjemmesider
  • Webshops
  • Blogs
  • Forum
  • Sociale netværk
  • Musikdeling
  • Låste communities
  • Wiki
  • Streaming

Platformen er utroligt alsidig, hvorfor WordPress i princippet ikke har nogen begrænsninger. Der er dog tilfælde, hvor et andet CMS vil være mere fordelagtigt – eksempelvis hvis du skal bygge en stor og kompleks webshop med flere tusinde produkter.

Her vil WooCommerce, som er et webshop-plugin til WordPress, ikke være det bedste system at anvende, da det primært er beregnet til små og mellemstore webshops. Samtidig er WordPress heller ikke optimalt, hvis du skal bygge avanceret software.

Hvem står bag WordPress, og hvor lang tid har det eksisteret?

WordPress har eksisteret siden 2003, hvor det blev lanceret som en videreudvikling af et tidligere projekt kaldet b2 / cafelog. I dag krediteres WordPress af en lang række bidragsydere, som alle har været med til at udvikle på systemet.

Da WordPress er open source, har alle mulighed for at udvikle på systemet, hvorfor det er umuligt at opremse alle de personer, der har bidraget til systemet, som vi kender det i dag. Dog bliver Matt Mullenweg og Mike Little typisk krediteret som ophavsmænd til WordPress.

Matt Mullenweg er grundlæggeren af Automattic, som er virksomheden, der står bag WordPress.com – og dermed også dem, der tjener penge på de hjemmesider og webshops, der oprettes direkte via WordPress.com.

Hvorfor bruge WordPress?

Som nævnt, er WordPress det mest udbredte CMS i verden, og en lang række virksomheder bruger systemet – kæmpe organisationer og virksomheder som Det Hvide Hus og Microsoft til mindre webshops og firmaer anvender WordPress.

WordPress er i langt de fleste tilfælde et optimalt system, uanset hvad du planlægger at bruge det til. Herunder finder du en række fordele ved WordPress, som har været med til at gøre platformen til den succes, den er i dag.

1. WordPress er gratis

Først og fremmest er WordPress gratis, hvilket er blandt de absolut største fordele ved systemet. Du skal selvfølgelig betale for hosting, men du skal aldrig betale for selve softwaren, da den altid vil forblive open source.

Der findes samtidig en lang række plugins og temaer, du kan installere kvit og frit, hvilket er en stor fordel. I realiteten kan du bygge en WordPress-hjemmeside, uden det koster dig noget, selvom du typisk vil skulle betale for hosting samt premium plugins og temaer.

2. WordPress kan udvides

Selvom du ikke er udvikler, kan du sagtens bygge komplekse websites med WordPress. Der findes både betalte og gratis plugins, som du kan installere for at udvide med funktionalitet, som ellers ville kræve mange timers arbejde.

Du kan også installere forskellige temaer og page buildere, som gør det muligt at designe skræddersyede layouts, uden du skal udvikle noget fra bunden. Der findes flere end 50.000 gratis plugins og 5.000 gratis temaer.

I mange tilfælde kan det dog være en god idé at købe temaer og plugins, da du er sikker på, de bliver vedligeholdt og opdateret, i takt med at der lanceres nye versioner af WordPress. Det er de mest sikre løsning, og typisk koster plugins og temaer ikke de helt store summer.

3. WordPress er fleksibel

Du har formentlig allerede fået en fornemmelse af, at WordPress er en utroligt fleksibel platform. Med WordPress er det muligt at oprette stort set alle former for hjemmesider – og du kan konstant videreudvikle på det, så det tilpasser sig dit fremtidige behov.

Du er således ikke låst, bare fordi din virksomhed bevæger sig i en anden retning, end du havde regnet med. Du har mulighed for hele tiden at udvide med ny funktionalitet, ændre i layout og en lang række andre forhold, som gør, at dit website hele tiden er up to date.

4. Det er nemt at få hjælp

Der findes et stort community omkring WordPress, hvorfor det altid er nemt at få hjælp, hvis du løber ind i udfordringer. Der findes blogs, tutorials og fora, hvor du kan få hjælp, men det bedste er at melde dig ind i en Facebook-gruppe, hvor du kan sparre med andre.

Du er også velkommen til at tage fat i mig, hvis du oplever udfordringer med WordPress. Jeg vil formentlig kunne hjælpe dig – eller henvise dig til andre, som kan løse dine udfordringer. Du er velkommen til at sende mig en mail på hej@nicolaisoerensen.dk eller ringe på +45 30 63 31 11.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nicolai Sørensen

Nicolai Sørensen & Co.

Anerkendt webdesigner og marketing specialist med 9 års erfaring i at skabe succesfulde cases for det danske erhvervsliv gennem webdesign, SEO & Google Ads.

+45 3063 3111

Skal vi tage en snak?

Seneste indlæg

Du kunne også være
interesseret i at læse disse artikler

WordPress eller Wix?

WordPress eller Wix?

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge WordPress eller Wix til din nye hjemmeside? Der er stor forskel på de to...

Kontakt mig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Spørgsmål: Du er mere end velkommen til at stille dine spørgsmål i kommentarfeltet eller gennem min kontaktformular.

Tilbud: Du er også velkommen til at starte en uforpligtende dialog, hvis du er på udkig efter en seriøs samarbejdspartner du kan samle din hjemmeside og din online markedsføring hos.

Nicolai Sørensen er din WordPress webdesigner

Er du klar til en indledende snak?

+45 3063 3111

Fortæl mig om dine ønsker og udfordringer, og modtag en potentialevurdering og et prisestimat.

Psst.. I gennemsnit får mine kunder 20,4 nye kundehenvendelser pr. 100 besøgende.

5-stjerner på Trustpilot for webdesign & online marketing
Kontakt mig

Freetrailer som case
Tandlægeforeningen som case
Kvadrant som case
Charlotte Schou som case
Webamp som case
Custom Cash som case
Segway som case
Nemovo som case

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre nærmere?

Nicolai Sørensen & Co.

Møllemoseparken 7, 3450 Allerød
Kontor i Søborg, København
CVR-nummer: 34810184
w

Kontakt mig

+45 3063 3111
hej [a] nicolaisoerensen.dk
Google Maps

}

Telefontider

Mandag - Fredag: Kl. 08 - 16
Lørdag - Søndag: Efter aftale
Mails besvares alle dage

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 ud af 5 stjerner (baseret på 10 anmeldelser)