Ønsker du at blive i stand til ramme endnu flere potentielle (og relevante) kunder i lokalområdet, så skal du arbejde med lokal SEO. I denne guide får du konkrete tips
Med lokal SEO fokuseres der – som navnet antyder – helt specifikt på at blive mere synlig i søgeresultater, der relaterer sig til lokalområdet, en virksomhed befinder sig i.
Driver du en virksomhed, der har en fysisk lokation eller tilbyder serviceydelser med afsæt i et bestemt geografisk område, så kan du drage fordel af lokal SEO.
Faktisk er 46 % af alle Google-søgninger med lokalt fokus. Det er altså næsten halvdelen, hvis nogen skulle være i tvivl.
Den måske vigtigste ingrediens i lokal SEO: Google MyBusiness
Det første skridt man bør tage, når vi snakker lokal SEO er at oprette virksomheden på Google MyBusiness. Det er ganske nemt og ligetil at oprette sig, og det er meget oplagt, at man sørger for at gøre det som noget af det allerførste i sit arbejde med lokal SEO.
I eksemplet herunder kan du se, hvordan det i praksis ser ud i søgeresultaterne, når en virksomhed har oprettet sig på Google MyBusiness og sørget for at udfylde alle relevante informationer.

Som man kan se, kan det altså give dig muligheden for at få fremvist en lang række informationer, der kan være relevante for dine nuværende og potentielle kunder. Det er bl.a. adresse, Google Maps, åbningstider, telefonnummer, Google-anmeldelser, billeder og en masse andet.
Det er informationer, som man ellers ville skulle klikke sig ind på et søgeresultat for at finde, og her præsenteres man altså for det direkte i søgeresultaterne, hvilket kan være dét, der afgør, om kunden vælger at handle hos dig eller hos konkurrenten. Så sørg altid for at udfylde alle tænkelige informationer på din Google MyBusiness-profil, så du ikke overlader noget til tilfældighederne.
Selvom at oprettelsen af en profil på Google MyBusiness er et rigtig godt udgangspunkt og et godt sted at starte, så er det bestemt ikke det eneste element, der er vigtigt og relevant at tænke ind i arbejdet med lokal SEO.
Hvad er lokal SEO egentlig?
Formålet med lokal SEO er at optimere virksomhedens online tilstedeværelse specifikt med fokus på at gøre den mere synlig ifm. lokale søgninger og dermed tiltrække relevante lokale, potentielle kunder.
Skal vi kigge på et helt konkret eksempel på, hvordan det i praksis kan komme til udtryk, og hvilke gevinster der kan være at hente, så tag et kig på eksemplet herunder. Her ser du nemlig to forskellige typer af søgeresultater.

Den øverste type – markeret med en rød firkant – på billedet er såkaldte “snack pack”-søgeresultater, der viser udvalgte lokale virksomheder med relation til den pågældende søgeforespørgsel. Ifølge en undersøgelse foretaget af Moz klikker en tredjedel af brugerne på denne type af søgeresultater, mens 40% vælger de traditionelle søgeresultater, som man finder under den såkaldte snack pack (markeret med en blå firkant). Det betyder altså, at det giver mening at fokusere på begge typer af søgeresultater. Det kan betale sig at forsøge at ranke begge steder, da man aldrig helt ved, hvordan Google prioriterer søgeresultaterne, og i hvilken form ens eget søgeresultat ender med at se ud.
Før du gør andet; fokuser på mobilvenlighed
Før du for alvor kaster dig ud i arbejdet med lokal SEO, er det ligeledes vigtigt, at du sikrer dig, at dit website er mobilvenligt. Først og fremmest fordi brugerne i allerhøjeste grad gør brug af mobilen, når de foretager søgninger. Især også de lokalrelaterede søgninger. Omkring 60 procent af alle online søgninger foretages på en mobil enhed, og indenfor specifikke områder – som f.eks. søgning efter mad og drikke – er tallet helt oppe på 72 procent.
For at understrege vigtigheden af et mobilvenligt website skal det også siges, at Google prioriterer og kigger først på mobiludgaven af et website, når sider skal crawles og indekseres. Google vægter altså mobil højere end desktop.
Når vi snakker lokal SEO, er det også interessant at nævne, at brugerne i højere grad er tilbøjelige til at kontakte lokale virksomheder, der har et velfungerende website, som er tilpasset mobiler.
Lad os komme i gang med lokal SEO
Det er tid til, at vi nu i praksis undersøger, hvilke søgeord der kan være relevante at bringe i spil, når vi snakker lokal SEO. Det vil selvfølgelig altid afhænge af, hvilken type af virksomhed du driver, men herunder forsøger jeg at gøre dig klogere med et eksempel, hvor vi tager udgangspunkt i et pizzaria.
Lad os sige, at vi har at gøre med et pizzaria i Rom ved navn Trieste Pizza. Det er et pizzaria, der findes i virkeligheden i øvrigt.
Det pizzaria vil ideelt set ønske at dukke op i søgeresultaterne ved søgninger (oversat til dansk) som f.eks.:
- Pizzaria i nærheden
- Pizzaria tæt på “X”
- Trieste Pizza
- Hvornår lukker Trieste Pizza?
- Hvor langt er der til Trieste Pizza?
- Trieste Pizza telefonnummer
- Hvornår åbner Trieste Pizza?
- Hvor ligger Trieste Pizza?
- Bedste pizzaria i Rom
Søger man eksempelvis efter “Trieste Pizza telefonnummer”, vil man ikke blive præsenteret for et traditionelt søgeresultat, som vi kender det med blot et link, en page title og en meta description, der leder os ind på en landingsside på virksomhedens hjemmeside. I stedet vil vi i dette tilfælde blive præsenteret for et rich snippet, som du kan se herunder. Vi præsenteres altså for lige præcis den information, vi søger, direkte i søgeresultaterne, og som sagt behøver vi derfor ikke at bruge tid på at klikke ind på en hjemmeside for at finde informationen.

Den slags informationer trækker Google fra Google MyBusiness, som vi allerede tidligere i artiklen her var inde på. Men nu snakkede vi jo lige om søgeord og søgeforespørgsler, så lad os lige vente lidt med at snakke mere om Google MyBusiness.
I forhold til udvælgelse af søgeord er der flere forskellige metoder, man kan gøre brug af, når man skal finde frem til oplagte muligheder, der specifikt kan være relevante ift. lokal SEO for en virksomhed, der agerer lokalt på den ene eller anden måde.
Men hvordan finder man så frem til oplagte lokale søgeord, og hvordan optimerer man sit website i forhold til netop de søgeord?
Brainstorm dig frem til oplagte søgeord
Det forrige eksempel var med et pizzaria i Rom. Nu prøver vi i stedet lige at fokusere på en case i Danmark i et forsøg på at gøre det lidt mere relaterbart.
Lad os sige, at du ejer en frisør i Kolding, og du ønsker specifikt at optimere dit website i forhold til lokalbaserede søgninger. Du vil gerne skaffe en masse relevant trafik fra lokale, potentielle kunder.
I de fleste tilfælde vil det være ret nemt at brainstorme sig frem til oplagte søgeord. Spørg dig selv, hvad du selv tænker, brugerne vil søge efter, når de skal finde frem til en frisør i Kolding?
Det kunne jo f.eks. være:
- Frisør Kolding
- Kolding Frisør
- Frisør i Kolding
- Dameklip i Kolding
- Bundfarve i Kolding
- Vipper i Kolding
- Brudeopsætning i Kolding
… og man kunne blive ved. Det vil naturligvis også afhænge af, hvor mange frisørrelaterede services, man tilbyder, og om det er en herre- eller damefrisør, men starter man med at tage udgangspunkt i, hvad man rent faktisk tilbyder af serviceydelser, så kan man relativt hurtigt finde frem til en lang række søgeord, som kan være oplagte at fokusere på i sit arbejde med lokal SEO.
Det er ikke sikkert, at du har adgang til – eller vil bruge penge på – deciderede SEO-værktøjer, men hvis du har, kan Ahrefs være et oplagt værktøj i den henseende. Her kan du nemlig ved hjælp af deres Keywords Explorer kopiere de forskellige søgeord, du før fandt frem til i din brainstorm, og så kan du plotte dem ind i Ahrefs, som så fortæller om søgeordsvolumen og andre relevante informationer.
Det er klart, at søgeord, der rent faktisk har en vis volumen, er bedre at fokusere på end søgeord, som ingen søger på på Google. Det er ret logisk.
Lokal SEO i et område med meget lidt eller ingen søgetrafik
Lad os antage, at du ejer en frisør, som også var det, vi tog udgangspunkt i før, men i dette tilfælde ejer du en frisør i en lille landsby tæt på Kolding, hvor der ikke er oplagte søgeord med nogen som helst volumen, som du kan arbejde videre med – der er altså reelt ingen, der søger på de søgeord, der relaterer sig til frisørforretninger i f.eks. Påby, som er en lille landsby udenfor Kolding.
Da der ingen søgninger er på “Frisør i Påby” eller lign., så kan du i stedet vælge at udskifte Påby med Kolding, hvor der – som du kan se herunder – er et lidt større publikum, man kan forsøge at ramme. På den måde kan du ramme specifikt og tiltrække relevante, potentielle kunder, selvom at du ikke befinder dig i en af de større byer.

Tallene for volumen i værktøjer som ovenstående er kun vejledende. Du kan med fordel også supplere med Googles søgeordsplanlægningsværktøj. Her kræver det dog, at du har en aktiv Google Ads-konto, hvis du vil gøre brug af værktøjet til søgeordsplanlægning.
Google Autocomplete
Mangler du idéer til, hvilke søgeord du bør fokusere på, som har relation til lokalområdet, så kan en metode til at komme på idéer være, at du ganske enkelt gør brug af Googles Autocomplete. Du indtaster blot din søgefrase på Google, og du præsenteres således for en lang række forslag til andre relevante søgeforespørgsler.
Det kan ofte hjælpe, hvis man har set sig fuldstændig blind på hele processen med brainstorm og idégenerering og er løbet tør for idéer.

Det skal dog siges, at søgeordsidéerne, der dukker op, ikke nødvendigvis har specielt mange månedlige søgninger, blot fordi de bliver foreslået af Google. Det kan derfor være en god idé at tjekke det præcise antal søgninger med f.eks. ét af førnævnte værktøjer, Ahrefs eller Google Keyword Planner.
Er du så heldig at have adgang til Ahrefs, er der dog faktisk en funktion, der gør, at du kan se Googles søgeordsforslag direkte i Ahrefs, så du sparer tid og ikke er tvunget til først at finde dem på Google og derefter manuelt kopiere dem ind i Ahrefs.
Google MyBusiness
Som allerede nævnt er Google MyBusiness et af de primære værktøjer, man bør gribe til for at sikre en fornuftig tilstedeværelse, når det kommer til lokal SEO.
Jeg har tidligere i artiklen været lidt inde på processen med oprettelse af en Google MyBusiness-profil.
Det er vigtigt, at du tilføjer alle tænkelige informationer, der kan være relevante for brugerne at blive præsenteret for i søgeresultaterne. F.eks. er det som tidligere nævnt muligt at tilføje billeder, så sørg for at fremvise billeder, der beskriver din virksomhed, og hvad den sælger af produkter.
Sørg ligeledes altid for at have opdaterede åbningstider, så ingen kunder går forgæves. Det samme gælder med dit telefonnummer. Det er vigtigt, at folk kan komme i kontakt med dig og virksomheden. Det kan alt sammen virke ret banalt, men det er bare vigtigt at sikre sig, at informationerne er korrekte.

Onpage lokal SEO
Hvordan bør man i sit onpage SEO-arbejde gøre sig tanker om lokal SEO?
Vi kender allesammen følgende ret traditionelle onpage SEO-elementer:
- Fokussøgeord i H1-overskrift
- Fokussøgeord i page title
- Fokussøgeord i URL
- Logisk og letlæselig URL-struktur
- Indbydende meta descriptions
Det er elementer, der traditionelt set har haft betydning, når vi snakker onpage SEO generelt.
Når vi har med lokal SEO at gøre, er der dog et par ekstra ting, vi kan smide i puljen, som også i høj grad har relevans i lige præcis dén henseende.
Tilgangen til lokal SEO kan i øvrigt også afhænge af, hvor mange lokationer din virksomhed har. Mere om det om lidt.
En hjemmesidestruktur, der giver mening
Driver du en virksomhed, der opererer i flere byer, landsdele eller områder, kan det give god mening at lave dedikerede lokale landingssider til f.eks. alle de byer, du opererer i.
Det kan lige pludselig give en hel masse nye indgangsvinkler, som kan hive nye brugere og potentielle kunder ind på dit website. Jo flere landingssider der er, jo flere søgeord kan man samtidig arbejde med i forsøget på at lokke besøgende til hjemmesiden.
Når du laver dine lokationsbestemte landingssider, bør du også sørge for at inkludere dine åbningstider, hvis det er relevant.
Men men men…. Det er altså vigtigt at understrege, at du ikke skal overdrive og oprette adskillige hundrede lokationsbestemte landingssider for byer, du slet ikke opererer i. Googles altoverskyggende mål er at præsentere de mest relevante søgeresultater for brugerne, så præsenterer du brugeren for en misvisende og irrelevant landingsside, hvor du fremviser en ydelse, du egentlig ikke er i stand til at tilbyde på den pågældende lokation, så ser det skidt ud i Googles øjne.
Så lav kun lokationsspecifikke landingssider for de områder, hvor du rent faktisk er til stede og er i stand til at tilbyde dine ydelser. Brug din sunde fornuft.
Det skal også siges, at det ikke kun er med lokationsbestemte landingssider, du skal arbejde med lokal SEO. Du bør nemlig i høj grad også sørge for at optimere din forside med fokus på den primære og vigtigste lokation for din virksomhed.
Er du fotograf og baseret i København, er det naturligvis søgeord med relation til “fotograf” og “København”, du bør arbejde med – også selvom at du med din fotografvirksomhed egentlig dækker hele Sjælland eller hele landet for den sags skyld.
Du tænker måske umiddelbart, at der er flere søgninger og potentielle kunder at hente med en bredere søgning som f.eks. kun “fotograf”. Og ja, det er da ganske rigtigt, at der er langt, langt flere mennesker, der kun søger på “fotograf” end på “fotograf københavn”. Men du behøver altså ikke at fokusere alt for bredt, for selvom brugeren skulle vælge blot at indtaste “fotograf” som sin søgeforespørgsel, så ved Google ofte, hvor i landet brugeren befinder sig. Derfor vil brugeren efter alt at dømme blive præsenteret for fotografer i København, hvis vedkommende netop befinder sig i København og blot søger på “fotograf”.
Et andet værdifuldt værktøj i arbejdet med lokal SEO er Schema markup. Artiklen her vil ikke gå vildt meget i dybden med lige præcis dét emne, da jeg i en anden artikel her på siden har sørget for at dykke grundigt ned i netop Schema markup.
Men nu når vi specifikt snakker om lokal SEO, er det værd at nævne, hvordan Schema markup helt konkret kan hjælpe dig i den henseende. Med typen af Schema markup, der hedder “LocalBusiness”, som du ganske nemt kan få hjælp til at lave med denne generator, fortæller du Google helt specifikt, hvad det er for en virksomhed, du driver – herunder bl.a. med åbningstider, kontaktinformationer, adresse, sociale medier og meget andet. Alle virksomheder, der har en lokal tilstedeværelse på den ene eller anden måde bør altså sørge for at få implementeret LocalBusiness Schema markup.
Arbejdet med lokal SEO stopper aldrig
Det er en løbende proces at opretholde en lokal tilstedeværelse, og arbejdet med lokal søgemaskineoptimering stopper aldrig helt.
Det er især vigtigt, at du sørger for at holde øje med og svarer på eventuelle kundeanmeldelser på Google MyBusiness. Både de positive og de negative. Det vil give et indtryk af, at du rent faktisk går op i, hvad kunderne mener om din virksomhed og dine produkter. Det gælder i øvrigt heller ikke kun anmeldelser, du får på GMB. Er du til stede på TripAdvisor, Trustpilot eller andre bedømmelsessider, så bør du også løbende holde øje der.
Du bør derudover også løbende sørge for at rette eventuelt forældede informationer på din Google MyBusiness-profil. Det kan f.eks. være, at dine åbningstider har ændret sig. Det bør du i så fald få rettet på GMB.

Alle og enhver kan i princippet foreslå ændringer til en virksomheds profil på GMB, og Google vælger ind i mellem at implementere de foreslåede ændringer, uden at virksomheden selv får noget at vide. Det er derfor vigtigt, at man løbende holder øje med sin GMB-profil og sikrer sig, at alle informationer er korrekte.
Forhåbentlig er du i løbet af artiklen her blevet klogere på lokal SEO, og hvad det helt konkret indebærer. Der er naturligvis mange underliggende elementer, som man kan bringe i spil, og her i artiklen har jeg forsøgt at gøre dig klogere på de mest oplagte af slagsen.
Lokal SEO er en løbende proces, der aldrig stopper.
Interesseret i at bruge mig som SEO konsulent? Kontakt mig i dag og lad os tage en indledende dialog.
0 kommentarer